Jump to content


Photo

Opus Codec Missing


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 emeidi

emeidi

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Posted 08 November 2015 - 06:13 PM

Hi there,

 

I'm having issues playing videos downloaded from YouTube using youtube-dl. The error message on iPhone and Apple TV 4 reads:

 

"Air Video Server HD is missing codec: Opus. Please see Air Video Server HD properties, this can most likely be resolved."

 

My server is a Mac mini running OS X 10.9.5.

 

Air Video Server HD: 2.2.1u1

VLC: 2.2.1

 

transcoding.analyze.log

18:52:53 INFO  3B transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:25  - - Analyzing file /Volumes/video/X.webm at offset: 0.000000, bitrate mode: 118:52:53 WARN  3B gst.basesrc gstbasesrc.c:3480 - - - - - - - - - - pad not activated yet
18:52:53 DEBUG 3B transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:662 - - Trying decoder factory Matroska demuxer
18:52:53 INFO  3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:25  - - Analyzing file /Volumes/video/Z.mp4 at offset: 0.000000, bitrate mode: 1
18:52:53 DEBUG 3B transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:152 - - Creating Video Stream video_0 with caps video/x-vp9,w=3840,h=2160,PAR=1/1,fps=25/1
18:52:53 WARN  3B gst.matroskademux matroska-demux.c:1031 - - - - - Unknown TrackEntry subelement 0x56aa - ignoring
18:52:53 WARN  3B gst.matroskademux matroska-demux.c:1031 - - - - - Unknown TrackEntry subelement 0x56bb - ignoring
18:52:53 DEBUG 3B transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:145 - - Creating Audio Stream audio_0 with caps audio/x-opus,channels=2,rate=48000
18:52:53 WARN  3B gst.decodebin gstdecodebin2.c:4219  - - - - - - - error: no suitable plugins found:
                                                                    Missing decoder: Opus (audio/x-opus, channels=(int)2, rate=(int)48000)
                                                                    Missing decoder: VP9 (video/x-vp9, width=(int)3840, height=(int)2160, pixel-aspect-ratio=(fraction)1/1, framerate=(fraction)25/1)
                                                                    
18:52:53 ERROR 3B transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:812 - - Received error message: gst-core-error-quark (domain Your GStreamer installation is missing a plug-in., code 12, gstdecodebin2.c(4219): gboolean gst_decode_bin_expose(GstDecodeBin *) (): /GstPipeline:Snapshot Pipeline/GstDecodeBin:decodebin81:
                                                                    no suitable plugins found:
                                                                    Missing decoder: Opus (audio/x-opus, channels=(int)2, rate=(int)48000)
                                                                    Missing decoder: VP9 (video/x-vp9, width=(int)3840, height=(int)2160, pixel-aspect-ratio=(fraction)1/1, framerate=(fraction)25/1)
                                                                    )
                                                                    
18:52:53 WARN  3B gst.matroskademux matroska-demux.c:4523 - - - - - error: stream stopped, reason not-linked
18:52:53 ERROR 3B transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:812 - - Received error message: gst-stream-error-quark (domain GStreamer encountered a general stream error., code 1, matroska-demux.c(4523): gst_matroska_demux_loop (): /GstPipeline:Snapshot Pipeline/GstDecodeBin:decodebin81/GstMatroskaDemux:matroskademux30:
                                                                    stream stopped, reason not-linked)
                                                                    
18:52:53 WARN  3C gst.basesrc gstbasesrc.c:3480 - - - - - - - - - - pad not activated yet
18:52:53 INFO  3B transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:99  - - Cancelling analysis
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:662 - - Trying decoder factory QuickTime demuxer
18:52:53 WARN  3C gst.basesrc gstbasesrc.c:2391 - - - - - - - - - - processing at or past EOS
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:152 - - Creating Video Stream video_0 with caps video/x-h264,stream-format=avc,alignment=au,level=4,profile=high,w=1920,h=1080,fps=25/1,PAR=1/1,codec_data=buffer
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:662 - - Trying decoder factory H.264 parser
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:145 - - Creating Audio Stream audio_0 with caps audio/mpeg,mpegversion=4,framed=true,stream-format=raw,level=2,base-profile=lc,profile=lc,rate=44100,channels=2,codec_data=buffer
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:662 - - Trying decoder factory AAC audio stream parser
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:662 - - Trying decoder factory H264Processor
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:643 - - Ignoring decoder factory VLCAudioDecoder - exposing pad
18:52:53 INFO  3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:1269  - Added pad audio_0 - No Decoder, audio/mpeg,mpegversion=4,framed=true,stream-format=raw,level=2,base-profile=lc,profile=lc,rate=44100,channels=2,codec_data=buffer
18:52:53 INFO  3C transcoding.segment GstMediaAnalyzer.cpp:1110 - - Linked appsink: 0x103167720
18:52:53 INFO  3C transcoding.segment GstMediaAnalyzer.cpp:1118 - - Connecting signals
18:52:53 INFO  3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:1269  - Added pad video_0 - libav H.264 / AVC / MPEG-4 AVC / MPEG-4 part 10 decoder, video/x-raw,format=I420,w=1920,h=1080,PAR=1/1,interlace=progressive,chroma-site=mpeg2,colorimetry=bt709,fps=25/1
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:1029  - Got video sample - 1920x1080, setting it as result
18:52:53 INFO  3B transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:1383  - Destroying MediaAnalyser
18:52:53 INFO  3C core.mediaInfo MediaInfoService.cpp:370 - - - - - Analyzing file /Volumes/video/Z.mp4 - seeking to 62.000000 and getting thumbnail
18:52:53 INFO  3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:25  - - Analyzing file /Volumes/video/Z.mp4 at offset: 62.000000, bitrate mode: 0
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:1029  - Got video sample - 1920x1080, setting it as result (repeated 1 times)
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:1040  - Got video sample - 1920x1080 but result has already been set
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:1040  - Got video sample - 1920x1080 but result has already been set (repeated 8 times)
18:52:53 DEBUG 3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:923 - - Received AppSink EOS
18:52:54 INFO  3C transcoding.analyzer GstMediaAnalyzer.cpp:1383  - Destroying MediaAnalyser
 
transcoding.live.log
18:53:18 INFO  17 transcoding.manager TranscodingManager.cpp:1168 - Initializing live transcoding for '/Volumes/video/X.mkv'
18:53:19 ERROR 17 transcoding.manager TranscodingManager.cpp:1284 - Error creating transcoding session: Air Video Server HD is missing codec: Opus. Please see Air Video Server HD properties, this can most likely be resolved.

 


  • chrystalpq69 likes this

#2 admin

admin

    Administrator

  • Administrators
  • 2584 posts

Posted 08 November 2015 - 11:48 PM

Hi,

 

I don't think I have any video with opus codec. If you can upload sample file, you can do it here

 

https://www.mediafir...54ce133b8c0cb0b

 

and I'll do my best to make it work.



#3 emeidi

emeidi

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Posted 11 November 2015 - 06:35 PM

Hi

 

I've just uploaded the complete video file which was downloaded to my computer when executing the following command:

$ youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=o6JFUWgiGwc"

Here's what ffprobe says:

$ ffprobe The\ Onion\ Reviews\ ‘Spectre’-o6JFUWgiGwc.mkv ffprobe version 2.8.1 Copyright (c) 2007-2015 the FFmpeg developers
  built with Apple LLVM version 6.0 (clang-600.0.57) (based on LLVM 3.5svn)
  configuration: --prefix=/opt/local --enable-swscale --enable-avfilter --enable-avresample --enable-libmp3lame --enable-libvorbis --enable-libopus --enable-libtheora --enable-libschroedinger --enable-libopenjpeg --enable-libmodplug --enable-libvpx --enable-libspeex --enable-libass --enable-libbluray --enable-lzma --enable-gnutls --enable-fontconfig --enable-libfreetype --enable-libfribidi --disable-indev=jack --disable-outdev=xv --mandir=/opt/local/share/man --enable-shared --enable-pthreads --cc=/usr/bin/clang --enable-vda --enable-videotoolbox --arch=x86_64 --enable-yasm --enable-gpl --enable-postproc --enable-libx264 --enable-libxvid
  libavutil      54. 31.100 / 54. 31.100
  libavcodec     56. 60.100 / 56. 60.100
  libavformat    56. 40.101 / 56. 40.101
  libavdevice    56.  4.100 / 56.  4.100
  libavfilter     5. 40.101 /  5. 40.101
  libavresample   2.  1.  0 /  2.  1.  0
  libswscale      3.  1.101 /  3.  1.101
  libswresample   1.  2.101 /  1.  2.101
  libpostproc    53.  3.100 / 53.  3.100
Input #0, matroska,webm, from 'The Onion Reviews ‘Spectre’-o6JFUWgiGwc.mkv':
  Metadata:
    COMPATIBLE_BRANDS: iso6avc1mp41
    MAJOR_BRAND     : dash
    MINOR_VERSION   : 0
    ENCODER         : Lavf56.40.101
  Duration: 00:03:44.50, start: 0.007000, bitrate: 2086 kb/s
    Stream #0:0(und): Video: h264 (High), yuv420p(tv, bt709), 1920x1080 [SAR 1:1 DAR 16:9], 23.98 fps, 23.98 tbr, 1k tbn, 47.95 tbc (default)
    Metadata:
      CREATION_TIME   : 2015-11-08 09:17:04
      LANGUAGE        : und
      HANDLER_NAME    : VideoHandler
      DURATION        : 00:03:44.475000000
    Stream #0:1(eng): Audio: opus, 48000 Hz, stereo, fltp (default)
    Metadata:
      LANGUAGE        : eng
      DURATION        : 00:03:44.501000000


#4 seanbperiod

seanbperiod

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

Posted 10 April 2016 - 07:25 AM

bumping this, because i'm getting the same error. its on x265 files. Any updates on this?



#5 emax81

emax81

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 posts

Posted 16 April 2016 - 05:03 AM

Same error  :( 


MacBook Pro (Retina, 15", late 2013)_macOS 10.13 . iPhone 7 Plus_iOS 11 . iPad Pro _iOS 11.  Watch Series 2_watchOS 4 .  tv_tvOS 11 


#6 admin

admin

    Administrator

  • Administrators
  • 2584 posts

Posted 18 April 2016 - 05:53 AM

there should be no issues with H.265 codec. Please send the logs to support(at)inmethod.com (Create Archive from Logs) and i'll take a look.



#7 emax81

emax81

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 posts

Posted 27 April 2016 - 07:15 AM

no updates ?


MacBook Pro (Retina, 15", late 2013)_macOS 10.13 . iPhone 7 Plus_iOS 11 . iPad Pro _iOS 11.  Watch Series 2_watchOS 4 .  tv_tvOS 11 


#8 admin

admin

    Administrator

  • Administrators
  • 2584 posts

Posted 28 April 2016 - 07:38 PM

Opus and VP9 in matroska should be fixed in next update



#9 jeromeof

jeromeof

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Posted 05 February 2017 - 05:18 PM

Any fix for this as I am getting it also trying to play some X265 videos.



#10 papiex

papiex

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Posted 04 March 2017 - 07:39 AM

Same problem here (VP9 on YouTube downloaded videos) on latest Linux server.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users